Tijdens onze reis naar Sri Lanka van afgelopen paasvakantie werden we heel erg fan van Dahl!
Dahl (ook wel geschreven als dal, daal of dhal) is een gerecht uit de Indiase keuken dat wordt gemaakt van peulvruchten zoals linzen, spliterwten of mungbonen. Het woord "dahl" verwijst zowel naar de peulvruchten zelf als naar het gekookte gerecht dat ervan wordt gemaakt.
We volgden een workshop Sri Lankan Rice and Curry koken en probeerden dit bij thuiskomst meteen voor vrienden en de ouders. Goede recepten, want het smaakte zeer vergelijkbaar.
Dahl is absoluut een vast onderdeel van de Sri Lankaanse currytraditie. Het wordt vaak geserveerd als één van de vele bijgerechten in een typisch Sri Lankaanse rice and curry-maaltijd, waarbij je een bord rijst krijgt met verschillende currygerechten eromheen – vlees, groenten, sambols én dahl.
Omdat van al de gerechten die we proefden, Dahl onze favoriet blijft, volgt een goed recept dat we tot nu toe al een paar keren gemaakt hebben hieronder:
Recept (incl. hoeveelheden van elk ingredient) voor 4 personen:
- In een pan of ketel met dikke bodem meng je 250 g rode linzen, 1 el kurkuma, 2 lange gedroogde chili's in grote stukken, 1 fijngehakte rode ui en 1 fijngehakte trostomaat met 1 liter water.
- Breng dit aan de kook en laat ongeveer 15 minuten sudderen op een zacht vuurtje. Controleer of de linzen zacht zijn en uit mekaar beginnen te vallen. Eventueel moet je nog wat water toevoegen en het geheel nog wat laten verder sudderen.
- Terwijl de linzen sudderen, stamp je 2 teentjes look, 5 cm fijngehakte gember en 2 tl komijnzaadjes fijn in een vijzel.
- Verhit een beetje kokosolie of plantaardige olie in een pan, voeg hier 20 verse of droge curryblaadjes aan toe, 2 tl mosterdzaad en het mengsel uit de vijzel. Laat dit 4 minuten fruiten. De mosterdzaadjes moeten 'poppen'.
- Voeg het kruidenmengsel toe aan het linzenmengsel. Roer alles goed door mekaar en laat het geheel nog 4 minuten sudderen. Kruid tenslotte met zout naar smaak.
Serveer de dahl met gekookte rijst of bv. naan.
Reacties
Een reactie posten
Bedankt voor je bericht en smakelijk !