Ode aan de Bomma - Wafelen en bollekes in tomatensaus


Grietje Scholten  

2 maart 2012


Ode aan de Bomma (2 recepten op Grootmoeders Wijze)

De bollekes van de bomma waren een vaste waarde op Kermiszondag in Lanklaar.  Simpel qua ingrediënten maar heerlijk.  Het geheim: de rauwe bollekes (kleintjes, dus geen 'gehaktballen' worden aangebakken in boter (en niet gekookt in bouillon zoals vaak).  Op Kermiszondag steeds geaccompagneerd met 'soldaatjes'.


Bollekes in Tomatensaus met versgesneden friet

- 1kg gemengd gehakt
- 20g boter
- 2 uien, fijngesnipperd
- 1 blokje runderbouillon
- 140 g geconcentreerde tomatenpuree
- 1/2 L water
- peper, zout
- nootmuskaat
- 2 el maïzena
- 2 kg gesneden frieten (frietaardappelen)
- mayonaise



Rol bolletjes met een diameter van 2,5 cm van het gemengd gehakt.  Verhit de boter in een pan met dikke bodem (bv. Le Creuset), bak de balletjes rondom bruin op een middelmatig vuur.
Nooit meer balletjes dan een bodem vol tegelijk bakken, desnoods in meerdere keren.  Haal de balletjes uit de pan en houd ze apart.  Fruit de ui aan in het braadvocht van de balletjes, niet bruin laten worden.  Blus nu met het water met daarin de runderbouillon opgelost (1 blokje per 1/2 L water).  Voeg de tomatenpuree in en roer alles goed door mekaar.  Laat de balletjes sudderen op een zacht vuurtje.  Zeker 1 uur, liever langer (2 à 3 uur). Na het inkoken kruid je de saus met peper en zout van de molen en verse nootmuskaatnoot (niet te zuinig met deze laatste, past heel goed bij tomaten!).  Bind de saus met 2 el in water opgeloste maïzena en laat nog enkele minuten warmen onder voortdurend roeren.

Voor de frietjes, schil de aardappelen en snijd frietjes in het gewenste formaat. Frieten enkel een beetje drogen in een propere keukenhanddoek (NIET afspoelen met water om voldoende zetmeel op de aardappel te houden).  Bak de frieten voor op 150°C totdat ze een klein beetje kleur krijgen (bruinig).  De friet is dan reeds gaar, doch nog niet krokant.  Alvorens het serveren de friet afbakken op 180°C gedurende 1 à 2 minuten, laat ze niet te bruin worden.  Verplicht te serveren met mayonaise!

Wafels of ander gebak waren ook een vaste waarde met kermissen / verjaardagen / feestjes bij Bomma.  Leuk vooral dat ze hier thuis ook goed lukken!

Malse Wafels (50 stuks)

- 1 kg zelfrijzend bloem
- 650 g boter
- 650 g ultrafijne suiker

- 10 pakjes vanillesuiker
- 10 eieren
- 200 mL halfvolle melk 
- een snuifje zout

Smelt de boter op een zacht vuur.  Meng alle ingrediënten (behalve de bloem en de melk) in een grote kom.  Voeg gezeefde zelfrijzende bloem beetje bij beetje toe.  Als laatste meng je de melk doorheen het beslag.  Het mengen kan met een mixer.  Bak wafels in een heet wafelijzer, 70 seconden per bakbeurt.


Reacties