Pulled zalm met granaatappelsalade en Thaise vinaigrette

Bron: Dagelijkse Kost

Een fantastische barbecuesalade van Jeroen Meus! Om je vingers van af te likken!


Ingrediënten:


4 eetlepels ketchup
1 eetlepel mosterd
2 eetlepels honing
2 eetlepels sojasaus
een halve limoenen
snuiven lookpoeder
een snuif gerookt paprikapoeder
600 g zalm (zonder vel)
1 limoen
1 citroen
20 g gember
een halve chilipeper
1 teentje look
1 sjalot
4 eetlepels vissaus
2 eetlepels bruine suiker
4 eetlepels rijstazijn
1 eetlepel sesamolie
1 rode ui
100 g ongezouten pinda's
een halve komkommer
een halve ijsbergsla
1 granaatappel
2 stengels lente-uien
enkele takjes koriander (voor de afwerking)
enkele takjes munt (voor de afwerking)


Bereiding:

De zalm én marinade:

Meng de mosterd met de honing, de ketchup, het sap van een halve limoen en de sojasaus en kruid met gerookt paprikapoeder en een snuif lookpoeder.

Leg de zal min een ovenschotel. Strijk de zalm met een penseel volledig in met een laagje marinade. Bedek de ovenschotel met aluminiumfolie. Plaats de zalm 15 à 20 minuten op het rooster van de bbq, of in de oven (200 °C) om te garen.

De dressing:

Doe het sap van een limoen en een citroen in de pot van de blender. Snijd de chilipeper grof en voeg hem toe. Snijd de gember, sjalot en look grof en doe de stukken mee in de blender.

Voeg er vervolgens de suiker, de vissaus, de rijstazijn en de sesamolie aan toe en mix alles fijn

Pel de rode ui, snijd hem in halve ringen en doe ze in een kom. Sprenkel er enkele eetlepels van de vinaigrette over.

De salade:

Laat een scheutje olie heet worden in een pan en rooster er de nootjes in. Laat de nootjes nadien uitlekken op een vel keukenpapier.

Nu beginnen we aan de salade. Schil de komkommer, verwijder de zaadlijsten, snijd hem in plakjes en doe de plakjes bij de rode ui in de kom. Snipper de ijsbergsla fijn en voeg hem toe.

Snijd de granaatappel in twee en klop de pitjes eruit (met een vijzel bijvoorbeeld). Snipper de lente ui fijn en voeg hem toe aan de salade. Giet wat vinaigrette over de salade en meng hem. Meng er tot slot wat granaatappel en geroosterde pinda’s over.

Dresseren:

Haal de zalm van de bbq. Trek de zalm met een vork in grote stukken en doe de stukken bij de salade. Meng alles nog eens voorzichtig onder elkaar en werk af met wat extra granaatappel, lente ui, pinda’s en pluksels koriander en munt.

Reacties