Algerije: Fataye, Lham Lahlou en Couscous met groentjes

Voor deze derde stop doen we een dag op voorhand al de inkopen. We vinden op internet veel informatie over dé enige juiste manier om couscous te bereiden en willen ons dus ook hieraan wagen. We gaan naar het Vispaleis (Eisden) en vragen om raad aan de kassa. Meteen krijgen we uitgebreide informatie van de vriendelijke uitbaatster. We nemen onze nieuwe aanwinst: een echte couscoussière en een groot serveerbord mee samen met de andere ingrediënten. Voor het vlees gaan we naar Slagerij Toros (Pauwengraaf Eisden) en krijgen daar opnieuw veel hulp bij de selectie van het lamsvlees. Debby en ik besluiten dat het openstaan en de interesse voor andere culturen en de hiermee gepaarde vriendelijkheid van mensen die we vertellen over ons concept onlosmakelijk met mekaar verbonden zijn ! Goed gezind starten we de volgende dag aan onze 3 gerechten. 

Algerije is een groot land in Noord-Afrika, grenzend aan Marokko. We maken Fataye, een deeghapje gevuld met spinazie en pijnboompitten. Vervolgens wagen we ons aan de enige echte couscous met groenten. We eten verder een superlekkere Lham Lahlou, een 'zoete stoofpot' met lamsvlees en droge vruchten. Het aperitief is echte muntthee: heet water met hierin takken munt, even trekken en klaar!


Situering Algerije
Vlag Algerije


1. Fataya - Pasteitjes met spinazie en pijnboompitjes

Voor ongeveer 20 pasteitjes

200 g gewone bloem, 7 el olijfolie, 1/2 tl zout, water
500 g spinazie, 1 fijngehakte ui, sap van 1 citroen, 1 el olijfolie, een handvol pijnboompitjes, zout en peper naar smaak, 1 el sumak, een scheutje melk en 1 eigeel.

Vermeng de ingrediënten en zoveel water als nodig is zodat je een soepel deeg krijgt en vorm daar een bol van.

Laat tenminste 1 uur rusten in de koelkast.

Kook of wok de spinazie gaar; laat heel goed uitlekken en snijd zo fijn mogelijk. Fruit de fijngehakte ui in een pan met wat olie en voeg daar de zeer goed uitgelekte en fijngesneden spinazie, de sumak en peper en zout naar smaak aan toe. Laat alles al omscheppend even mee fruiten. Roer er dan het sap van één citroen en de pijnboompitjes doorheen. Laat afkoelen.

Verwarm de oven voor op 180 graden.


Voorbereiding van de Fataye

Rol het gekoelde deeg dun uit op een met wat bloem bepoederd werkvlak. Steek rondjes uit het deeg en schep in het midden van elk rondje een eetlepel van de spinazievulling; vorm er een driehoekig pasteitje van. Plak de randjes vast met een mengsel van het losgeklopte eigeel met een scheutje melk. Bestrijk ook de bovenkant van de pasteitjes met dit eimengsel. Plaats de pasteitjes op een met bakpapier belegde bakplaat. Zet in de oven en bak de pasteitjes goudbruin en gaar in ongeveer 20 minuten.

Fataye na het bakken

2. Lham Lahlou - 'Zoet vlees': Stoofpoet met lamsvlees en gedroogde vruchten

opmerking: We combineren recepten 2 en 3 in dezelfde couscoussière (bovenaan couscous en onderaan stoofpot). Je kan dit recept uiteraard ook in 2 aparte kookpotten maken.

een beetje boter en wat olijfolie, 800 g lamsnekfilet, groentenbouillon, 200 ml sinaasappelsap, 2 uien in ringen, 4 teentjes look, 2 el oranjebloesemwater, 100 g gedroogde pruimen, 100 g gedroogde abrikozen, 100 g rozijnen, 1 el kaneel, 1 el komijn, saffraan, peper en zout, bladpeterselie.


Laat de gedroogde vruchten weken in het sinaasappelsap.

In de onderkant van de couscoussière stoven we wat boter aan en braden hier met wat olijfolie het vlees in aan (evt. te bakken in verschillende keren). Verwijder het vlees en voeg ui,  kaneel, komijn en look en laat zachtjes bakken. Giet het vlees terug in de pot en voeg bouillon toe tot het vlees net onder water staat. Voeg enkele draadjes saffraan toe. Laat de stoofpot minimum 1 h zachtjes pruttelen en start dan aan de couscous (bovenste gedeelte van de couscoussière, zie recept hieronder). Als de couscous voor de eerste maal boven het stoofsel gaat stomen (bovenaan) , voeg je de gedroogde vruchten toe aan de stoofpot (onderaan)

Wij halen in een tussenstap het vlees nog uit de pot en verwijderen de botjes die nog aanwezig waren aan de lamsnek. We hebben ervoor gekozen om het gerecht te presenteren zonder bot. Gebruik echter in elk geval het volledige vlees om alle smaken in de stoofpot te krijgen! Onze stoofpot was na 1 uur gaar, maar we lieten deze nog een uur extra stoven voor nog meer smaak! 

Serveer de stoofpot met wat bladpeterselie.

Lham Lahlou

3. Couscous met groentjes

75 g couscous per persoon, olijfolie en water
geschilde courgette en wortelen in dikke stukken (reepjes), rapen in blokjes van 1 cm, 2 uien in grote stukken, 2 tenen look, 2 verse tomaten in grote stukken, 1 tl zout, 0,5 tl zwarte peper, een snuif kaneel, 0,5 tl cayennepeper, 2 el paprikapoeder

We stoven in een aparte pot de uien en de look aan samen met de kruiden. Hierna volgen de groenten om onze couscous mee af te werken. Deze laten we op een heel zacht vuur beetgaar garen. Indien nodig voeg je extra water toe.

De couscous bereiden we niet op de 'manier die op de verpakking beschreven staat' = kokend water op droge couscous gieten. Hierdoor krijgen we en kleffe smaakloze korrel ... iets waardoor we couscous in het verleden niet echt konden appreciëren.

Dé manier volgens het internet, de uitbaatster van het Vispaleis, ... is om de couscous te stomen in het bovenste gedeelte van de couscoussière. Onderin stoof onze stoofpot die zijn smaken afgeeft aan de couscous die erboven gaarstoomt.

Ter voorbereiding wegen we 75 g droge couscous per persoon af en gaan deze in de grote serveerschaal (zie foto) voorbereiden voor het stomen. Dit voorbereiden gebeurt door een aantal eetlepels olijfolie en water aan de droge couscous toe te voegen. Het is de bedoeling om 'elke korrel couscous' in je handen gehad te hebben gedurende dit voorbereidingsproces. De hoeveelheden olijfolie en water zijn niet afgemeten, dit is 'op gevoel'. Het is de bedoeling dat elke korrel een 'laagje coating' van olijfolie en water heeft opgenomen. Maak je hierna dus ook geen zorgen dat de couscouskorrels door de gaatjes van de stoominzet van de couscoussièrre zullen zakken. Ze hangen minstens aan een andere korrel vast.

Na deze voorbereiding plaats je de couscous in de stoominzet die je vervolgens op de couscoussière plaatst. Vervolgens plaats je eventueel de deksel bovenop de stoominzet (geen must!). Zodra je stoom ziet opkomen uit je couscous, time je 15 minuten. De couscous is ondertussen al half gaar (proef maar als je ons niet gelooft) en is dus ook al in volume toegenomen.

Giet de couscous op de koude serveerschaal en laat snel afkoelen. Het 'voorbereidingsproces' van hierboven, waar je de coating van olijfolie en water aanbrengt herhaal je nu opnieuw maar dan alleen met water. Opnieuw bewerk je met je handen de couscous die je tussenin met wat water besprenkelt. Klaar voor de tweede ronde? Herhaal dan het stoomproces van ± 15 minuten. Op internet vinden we recepten waarin het coaten en het stomen nog een keer herhaald wordt, maar wij beperken ons tot 2 keer omdat we de couscous heel lekker smaken vinden na die tweede keer!

Couscous tussen twee stoomrondes in

Couscous tijdens het stomen

De nieuwe couscoussiere !

Serveer de minstens 2x gestoomde couscous op een grote serveerschaal. Nu is het tijd voor de 'afwerking'. Presenteren doen we met de gestoomde groenten, gehakte pistachenootjes, amandelschilfers en wat bladpeterselie.

Presentatie van de couscous

Smakelijk !

Reacties