Flammkuchen en gewone pizza met Peppe's basisrecept voor het pizzadeeg

 INGREDIËNTEN PIZZADEEG (1 PIZZA):


200 g00-bloem
100 gwater
18 gverse gist of een half zakje droge gist
2 elolijfolie
1 klzout
1snuifje suiker
BEREIDEN:
Strooi de bloem uit op je werkblad en maak een kuiltje. Meng de olijfolie, het zout en de suiker erdoor. Los de verse gist op in het water. Giet het gistmengsel bij de bloem.
Kneed het mengsel met de hand tot een homogeen en glad deeg. Rol het deeg tot een bol. Dek het deeg af met een schone keukenhanddoek en laat minstens 90 minuten rijzen op een warme plaats.
Of maak je deeg zelfs al de avond van tevoren. Bewaar het dan in vershoudfolie in de koelkast. Het geheim van een lekkere pizza is la levitazione: laat het deeg een nacht rijzen en je pizza wordt extra luchtig en krokant.
Net voor het bakken rol je het deeg uit tot ongeveer 30cm diameter. Gebruik nog wat extra bloem om te vermijden dat je deeg gaat plakken op je werkblad. Een deegroller werkt gemakkelijker, maar een echte pizzaiolo doet alles met de hand.




FLAMMKUCHEN
- meng 1 teentje geperste look wat nootmuskaat, peper en zout met 1 potje zure room
- bestrijk de pizzabodem met de zure room
- beleg met 100g ontbijtspek (in fijne reepjes), 1 rode ui (in fijne reepjes) en 50 g belegen kaas (in stukjes)
PIZZA
- beleg met pizzabeleg naar keuze

BAK de pizza's of de flammkuchen ongeveer 8 min. op 250 °C (hetelucht), bij voorkeur op een pizzasteen (steen in oven laten om oven op te warmen, pizza dan voorzichtig van het keukenwerkblad overbrengen op de steen = gebruik genoeg bloem om plakken te voorkomen !)

Reacties