Albanië: Meze, Sup, Qofte, Byrek en Ashure

Voor deze tweede kookavond hebben we gasten uit het focusland te gast! Twee fantastische koks afkomstig uit Albanië vergezellen ons. Via Whatsapp kiezen we enkele gerechten uit hun aanbod. Met een handgeschreven winkellijstje zorgen we dat alle ingrediënten in huis zijn. 

Hoofdingrediënten: Yoghurt, nog meer yoghurt, look en nog veel meer look, ...

Het wordt een supergezellige avond! Waar we teveel eten, de hoeveelheden in de recepten niet zo nauw nemen en veel bijleren van het ervaren Albanese kookteam!

Het Albanees feestmaal

Situering Albanië

Nationale vlag
 
De lijst met ingrediënten

Met deze lijst ingrediënten gingen we naar de winkel. Look en yoghurt komen vaak terug ... we zijn benieuwd naar de nieuwe smaken uit Albanië.

Het kookteam

1. LIPTAO - Wortel/paprika dip

Voor de Liptao, een superlekkere dip stomen we eerst 250 g aardappelen en 250 g wortelen. Koken kan ook, maar zo verlies je wat smaak. De afgekoelde groenten mix je met 1 teen look, 150 g geroosterde paprika op azijn (pot), platte peterselie en peper en zout naar smaak. 5 minuten glad mixen in een blender of met de staafmixer.

Kookteam in actie!

2. ZAZIQI - Tsatsiki

De Albanese versie van een dip die we vooral uit de Griekse keuken kennen. Laat 500 g volle natuuryoghurt uitlekken in een theedoek gedurende 1 uur. De yoghurt wordt zo lekker dik en smeuïg. Rasp een halve komkommer (zonder de pitjes) en doe deze samen met 1 teen geperste look, citroensap van een halve citroen, fijngehakte dille naar smaak, peper en zout bij de yoghurt. Laat minimum een uur staan, proef nog even en kruid bij indien nodig. Giet een beetje goede olijfolie over de ZAZIQI alvorens te serveren.

3. ULLINJ - Met prei en citroen gemarineerde olijven

Verwijder het sap van 500 g ontpitte groene olijven. Snij 2 stronken prei (wit en groen) in heel dunne reepjes en stoof deze aan in olijfolie met een beetje look. Snij 2 citroenen in kleine reepjes en meng deze met de prei. Laat de prei en citroen afkoelen. Voeg de olijven toe. Laat minimum 1 uur marineren.

Ullinj

4. BYREK - Deeggerecht met prei

Fantastisch gerecht met héél veel mogelijkheden als vulling. Wij kozen voor een vulling van gestoofde prei. Het recept zelf is héél eenvoudig qua ingrediënten (bloem, water, olijfolie) ... maar de bereiding ervan is te complex om neer te schrijven. Onze fantastische Albanese mama maakte een fantastische byrek. Byrek bestaat uit veel verschillende laagjes deeg, vergelijk het met bladerdeeg maar dan met olijfolie als vetstof. Om jullie toch een klein beetje een idee te geven van de bereiding, plaats ik graag een Youtube filmpje dat mooi weergeeft hoeveel passie er in een byrek kan gestopt worden!

Byrek in wording


Byrek

Omringd door goed gezelschap

5. SUPË - Soep op basis van kippenbouillon en yoghurt

Men in een kleine kom 1 tl bloem, een ei, 1 tl maïzena en 100 g natuuryoghurt. Kook de kippenbouillon (1liter) tot tegen het kookpunt. Voeg het mengsel van de kleine kom toe en roer goed door en breng opnieuw tot aan het kookpunt. Kruid evt. extra met peper en zuid. Deze SUPË is lekker met stukjes gekookte kip en af te werken met wat gehakte dille.

Sup

6. QOFTE - Gehaktballetjes in de oven

Meng 1 kg gemengd gehakt met 2 teentjes geperste look, 1 ei, paneermeel, fijngehakte ui (2 stuks), oregane, cayennepeper en peper en zout naar smaak. Maak balletjes van ongeveer 50 g en druk deze plat. Leg de QOFTE in een ovenschaal en bak ongeveer 20 minuten in een oven op 180 graden. 

Qofte

Het Albanees feestmaal


7. ASHURE - Pudding met granen en noten

Voor de ASHURE laat je voor 4 personen 100 g Bulgur (grote korrel) en 500 ml water laten koken. Voeg fijne suiker toe naar wens. Kook de Bulgur tot ze gaar is, voeg eventueel tussentijds meer water toe. Voor de verdere indikking op het einde meng je 1 el maïzena met een paar eetlepels van het kookvocht. Dit mengsel roer je onder de pudding. Serveer de pudding in kommetjes, bestrooi met gehakte walnoten en kaneel.

Ashure







Reacties