Andorra: Pa Amb Tomaquet, Canelones a la Andorrana, Crema Andorrana

Korte stop in Andorra: een microstaat tussen Fankrijk en Spanje, in de pyreneeën. We eten Pa Amb Tomaquet (Andorrese lookbroodjes), Canelones a la Andorrana (Canneloni op Andorrese wijze) en Crema Andorrana (de Andorrese Crème Brulée).

Situering Andorra 

Vlag Andorra

1. Pa Amb Tomaquet (lookbroodjes met tomaat)

Rooster dikke sneedjes van een vers brood (bv. stokbrood) onder de gril aan beide kanten. Als het brood egaal bruin is geworden, kan je het serveren met teentjes look, gehalveerde tomaten, olijfolie en zout. Elke gast wrijft naar smaak met de gehalveerde tomaat en lookteentjes op het brood, voegt naar smaak olijfolie en zout toe.

tip: de lookteentje kunnen rauw gebruikt worden, of je kan ze gedurende 20 minuten roosteren op 200 graden in de oven. Snij hiervoor de topjes (bovenkant) van een bol look af en plaats de bol look in een ovenschaal. Giet hier een beetje olijfolie over en plaats de look in de oven.

2. Canelones a la Andorrana (Canneloni op Andorrese wijze) - 4 personen

Hak 2 kleine uien en een geschilde wortel in zeer fijne stukjes. Doe een scheut olijfolie in een pan met dikke bodem. Fruit hierin de uit en de geschilde wortel kort aan. Voeg 1 fijngesneden kippenlevertje hier aan toe en laat even meebakken. Voeg vervolgens 200 g kalfsgehakt en 200 g kippengehakt toe en bak dit rul zonder het gehakt bruin te laten worden. Als het vlees bijna gaar is, voeg je een scheutje Cognac toe en laat deze even meesudderen totdat de alcohol verdampt is. Voeg nu 1 fijngesneden tomaat toe. Het vleesmengsel laat je vervolgens een half uurtje sudderen met een deksel op een laag vuurtje. Voeg tussentijds eventueel een kleine scheut water toe, het vlees mag niet droog komen te staan. Na een half uurtje voeg je, indien nodig, een 1 halve eetlepel bloem toe om het vleesmengsel te laten indikken. Roer dit nog zo'n 5 minuten door om de bloemsmaak te laten verdwijnen. Laat het vleesmengsel een beetje afkoelen, dit rolt gemakkelijker.

Maak een bechamelsaus door 80 g boter samen met 1 geraspte uit te laten aanstoven in een kookpot. Voeg hieraan 80 g bloem toe roer het goed door met een garde totdat het mengsel naar koekjes ruikt. Voeg vervolgens 1 liter melk toe en blijf goed roeren met de garde totdat de bechamelsaus is ingedikt. Kruid naar smaak met geraspte nootmuskaat, peper en zout.

Bedek een grote ovenschaal met een laag bechamelsaus. Maak vervolgens rolletjes van verse lasagnevellen met het vleesmengsel. Plaats de rolletjes (canelones) bovenop de bechamelsaus in de ovenschaal. Overgiet de rolletjes met de rest van de bechamelsaus, bestrooi met 100 g geraspte kaas (bv. Manchego, ...) en plaats de rolletjes ongeveer 20 minuten in de oven (180 graden) om te gratineren.

3. Crema Andorrana (Andorrese pudding)

Laat 500 ml melk en 150 ml room infuseren op een laag vuurtje met de schil van 1 limoen en 1 kaneelstokje. Splits 6 eieren. Enkel de eidooiers worden gebruikt in dit recept, de eiwitten kan je in een ander gerecht gebruiken. Meng de eidooiers met een garde samen met 100 g fijne witte suiker. Roer 25 g maïzena met een scheutje koude melk tot een gladde emulsie. Voeg dit mengsel toe aan de eidooier/suikermengsel. Doe het mengsel in een grote pot met dikke bodem en voeg beetje bij beetje de gezeefde geïnfuseerde melk toe. Blijf continu roeren tot het mengsel indikt tot een pudding. Schenk platte schaaltjes met groter diameter (meer oppervlak om heerlijk suikermengsel te branden) vol met ce Crema Andorrana. Plaats de schaaltjes met de Crema enkele uren in de koelkast om op te stijven. Alvorens het serveren bestrooi je elk schaaltje met een mengsel van witte en bruine suiker. Brand de suiker tot karamel met een brandertje.

Reacties