Falafel en Houmous met salade - Jamie Oliver

Ingrediënten

150 g bevroren erwten, tuinbonen of edamame bonen
1 opgehoopte eetlepel zelfrijzend bakmeel
1 opgelegde citroen (Marokkaanse winkel)
¼ theelepel komijnzaad

6 platte broden (of groentenwraps)
100 g yoghurt
hete chilisaus

1 granaatappel
rode wijnazijn
extra olijfolie van eerste persing
1 rode ui
1 verse gemengde peper
1 komkommer
1 grote wortel
1 bosje verse munt 

1 x 660 g pot kikkererwten
1 eetlepel ongezoete pindakaas
½ teentje knoflook
1 citroen
½ bosje verse peterselie , (15g)
olijfolie
¼ theelepel zoete gerookte paprika
1 eetlepel dukkah



Bereidingswijze

- SALADE

Knijp voor de salade de helft van het granaatappelsap uit in een grote, ondiepe kom. Voeg een gelijke hoeveelheid rode wijnazijn toe, druppel er wat extra olijfolie van eerste persing over en meng alles goed door elkaar.
Pel de rode ui en snijd hem fijn, snijd de chilipepers fijn (ontpitten als je dat lekker vindt), snijd de komkommer in plakjes (ik gebruik graag een geraspt mesje) en snijd de wortels in linten, voeg alles samen in de kom.
Sla met de achterkant van een houten lepel op de overgebleven granaatappelhelft, met de gesneden kant naar beneden, zodat de pitjes eruit vallen en over de salade vallen. Pluk en scheur de helft van de muntblaadjes, schep alles voorzichtig door elkaar en leg het apart tot het nodig is.

- HOUMOUS

Doe voor de houmous de helft van de pot kikkererwten in een keukenmachine en breng op smaak met zeezout en zwarte peper. Voeg de pindakaas en 2 eetlepels extra vierge olijfolie toe, pel de knoflook en voeg deze toe. Rasp de helft van de citroenschil fijn en pers al het sap erboven uit. Klop het geheel superzacht en doe het over in een ondiepe serveerkom. Pluk er een paar blaadjes peterselie over en besprenkel met een beetje extra vierge olijfolie.
Schep 2 eetlepels van de kikkererwten in een koekenpan met antiaanbaklaag op een matig vuur met 1 eetlepel olijfolie. Strooi de paprika en dukkah erover en bak 5 minuten, of tot de kikkererwten knapperig zijn.

- FALAFEL

Doe voor de falafelbeignets de rest van de kikkererwten en de muntblaadjes in de keukenmachine, samen met de doperwten en het zelfrijzend bakmeel. Snijd de geconserveerde citroen in kwarten, verwijder de pitten en pulseer tot gecombineerd.
Sprenkel 1 eetlepel olijfolie in een grote koekenpan op een matig vuur en schep er flinke theelepels van het falafelbeslag in. Bak ze 4 minuten aan elke kant, of tot ze goudbruin zijn, en strooi de komijnzaadjes erover als je ze omdraait.

SERVEREN

Nu is het tijd om alles samen te brengen. Verwarm de platte broden een paar minuten in de oven of in een koekenpan. Doe de yoghurt in een kom en roer er een paar scheutjes chilisaus door. Beleg uw platte broden met een beetje van alles, pluk de overgebleven peterselieblaadjes erover, rol op en smullen maar!

Reacties