Zuid-Korea: Bulgogi en Zuid-Sudan: Baseema

Voor Zuid-Sodan en Zuid-Korea koken we respectievelijk een hoofdgerecht en een dessert.

Bulgogi is een typisch Zuid-Koreaans gerecht. Bulgogi betekent letterlijk vertaald ‘vuurvlees’. Bulgogi is gegrild gemarineerd rundsvlees en wordt gegeten met rijst of op authentieke wijze met een slablad uit de hand.
Baseema is een Sudanees gebak, zoet maar ook niet overdreven en verrassend lekker!

 
Zuid-Korea: BULGOGI

Voor de bulgogi marinade

500 g malse steak
1 nashipeer (Aziatische peer) 
1 ui
4 teentjes look
1 cm gember
3 lente-uitjes
3 el sojasaus
1 el rijstazijn
1 el mirin (rijstwijn)
2 el lichtbruine suiker
1 el sesamolie
1 kleine wortel
zwarte peper
zout

Voor de Ssamjang dip

2 el doenjang (Koreaanse sojabonenpasta) of miso
1 el gochujang (Koreaanse chilipasta) of gewone gedroogde gemalen chili
1 lente-ui
1 teentje look
2 el honing
1 el sesamolie
1 el sesamzaadjes

Serveertips

rijst
kleine slablaadjes
kimchi

Bereiding

Vlees

Snijd het vlees in zeer fijne plakken en daarna in reepjes. Hoe dunner, hoe beter. Verwijder indien nodig het vet.
Doe de peer, ui, look en gember in de foodprocessor en maal fijn tot een puree.
Doe de runderreepjes in een kom en voeg de puree toe.
Snijd 2 lente-uien in ringen en voeg toe.
Schil de wortel en snijd in fijne, langwerpige plakken. Doe ze bij de rest in de kom.
Voeg de sojasaus, bruine suiker, sesamolie, rijstazijn, mirin, peper en zout toe en meng goed. Zet even in de koelkast om te marineren. (Minimum 30 minuten, bij voorkeur enkele uren).

Doe een beetje olie in een bakpan en bak of grill de bulgogi kort gaar. Let op! Bak de bulgogi niet te lang anders worden ze te taai. De reepjes moeten mals en sappig smaken.
Snijd 1 lente-ui in ringen en voeg toe aan de bulgogi om te serveren.
Werk af met lente-ui en sesamzaadjes

Dip

Doe de sojabonenpasta, chilipasta, ui, lente-ui, look, honing, sesamolie en sesamzaadjes in een kom en meng goed.
Schep het mengsel in een schaaltje en zet op tafel.

Serveertips

Was de slablaadjes en dep ze droog. Leg ze op een groot bord of een schaal.
Kook de rijst volgens de verpakking. (Bij voorkeur sushirijst of kleverige rijst)
Serveer de ssamjang dip in een schaaltje.
Serveer met kimchi (het nationale gerecht van Korea).
Zet nog enkele toppings op tafel zoals sesamzaadjes, lente-ui ringen, gekleurde pepers, etc.
 

Zuid-Sudan: BASEEMA


Ingrediƫnten

5 eieren
1 kop bloemsuiker
3/4 kop boter of plantaardige olie
500 g yoghurt
2 tl bakpoeder
2 kopjes bloem
1 el vanille-extract
1 kop gemalen kokosnoot
1,5 kop fijne witte suiker
1 el limoensap
1 kop water


Bereiding

Klop de eieren met de bloemsuiker. Voeg de olie en de yoghurt toe en meng goed.
In een aparte kom zeef je de bloem en voeg je het bakpoeder en de kokosnoot toe.

Meng het bloemmengsel met het eiermengsel en roer het mengsel goed door mekaar.

Bak het beslag 30 minuten op 180°C in een ingevette lage bakvorm.

Terwijl de Baseema in de oven staat maak je de siroop in een steelpan.
Meng hiervoor de fijne witte suiker, het water en het limoensoep. Laat het mengsel inkoken tot de siroop lichtjes ingedikt is.

Haal het gebak uit de oven en overgiet met de siroop. Laat nog een half uurtje afkoelen, snijd het gebak in vierkantjes van 5x5 cm.

Reacties