De echte boekweit(pannen)koek met spek

Na een heel aantal pogingen, is het gelukt om de boekweitkoek te bakken op de manier dat wij ze graag eten: krokant aan de buitenkant en boordevol smaak.
Hier en daar kwam de hulp van aangetrouwde tantes van pas.

ingrediënten:
voor ongeveer 10 boekweitkoeken (1 pollepel per koek)

Prima Boekweitbloem (maalderij Vangansewinkel Helchteren)
!!! met ander boekweitbloem probeerden we ook en dit is helemaal niet hetzelfde!
Deze Boekweitbloem is in de buurt te koop bij o.a. Delhaize.

- 500 g boekweitbloem 
- 1 l karnemelk
- 3 eieren
- 2 el plantaardige olie
- een goeie snuif zout
- 1 el suiker
- 1 zakje droge gist

bereiding beslag:

Voeg alle ingrediënten samen en mix tot een egaal beslag. Het beslag moet vrij eenvoudig van de lepel lopen maar is heel anders van consistentie in vergelijking met gewone pannenkoeken dus hou je even strikt aan het recept.

Laat het beslag in een afgedekte kom of ketel minstens 36 uur staan op een koele plaats. Wij hadden de eerste keren wat minder geduld ... en kwamen ook bedrogen uit wat betreft de mogelijkheid tot succesvol bakken van een boekweitkoek in '1 geheel' .... geduldig wachten dus ... en ook na 48 uur en zelfs 72 uur smaakt de boekweitkoek nog heerlijk, zoniet nog veel beter ....

Beslag NIET in de koelkast bewaren! Dan is het te dik van consistentie en dus niet te scheppen ....
Laat de gist en goede bacteriën in de karnemelk zijn werk maar gewoon doen :).

bakken boekweitkoek:

Beslag even doorroeren.
Wij gebruiken het gasvuur en een tefalpan. Het gasvuur op halve kracht.

Bak naar wens enkele braadjes spek half aan in een tefalpan zonder vetstof, halveer de braadjes.

Verhit een el goeie boter of plantaardige boter in dezelfde tefalpan. Als de boter gesmolten is, schep je met een pollepel 1 lepel beslag in de pan en draai de pan rond om het beslag te verspreiden over de hele oppervlakte. Leg 3 halve braadjes spek op dit beslag.

Laat de pannenkoek ongeveer 3 min. aan de eerste zijde bakken. en draai om als de bovenkant droog is.
Bak de andere kant nog 2 min. 

Het bakken is even oefenen ... het eindresultaat moet voldoende gaar zijn uiteraard, maar zeker ook knapperig aan de buitenkant !

Serveren met een beetje Luikse stroop of Maple Syrup (ahornsiroop) ... of bruine suiker ... of gewoon natuur !




Smakelijk !







Reacties