Paella Mixta




De mama is morgen jarig ... gisteren familiefeest en dan mag mama kiezen wat ze graag wil eten .... PAËLLA dus !!!

Reeds een aantal keren heb ik mijzelf eraan gewaagd een echte Spaanse Paëlla te bereiden .... gisteren is het volgens mij gelukt zoals ik het wil .... !  Het Geheim ?  Een beetje ervaring meegenomen uit de vorige bereidingen, en aangepast met de perfecte basis, een supergoeie Soffrito (basissaus) en Aceite de Ajo y Perejil (look/peterselie olie).  Dankzij deze fantastische website kwam ik bij het ultieme recept voor deze basisbereidingen: http://www.tapasbonitas.nl/.

Ik moet zeggen ... er zijn heel wat voorbereidingen aan ... die je wel kan doen voor een aantal keren Paëlla ... maar eens die gebeurd zijn is de Paëllabereiding zelf een koud kunstje.

De voorbereidingen:

1. Spaanse Sofrito Saus (Base de Sofrito)        ---  Eens gemaakt makkelijk in te vriezen, je hebt met onderstaand recept genog voor een Paëlla voor zo'n 20 personen maar je kan dus een portie hiervan gebruiken en de rest bewaren voor later.

Ingrediënten:

500 gram gesnipperde ui (best een mengeling van witte en gele uien)
een halve bol gesnipperde knoflook
1 kilo vleestomaten (niet teveel watergehalte dus) in blokjes
200 mL olijfolie
1 tl suiker
1 tl zout

Bereiding:

Gesnipperde ui met een staafmixer of in een blender zo fijn mogelijk maken tot je een gladde pap over hebt.  Ui boven een zacht vuur laten inkoken tot vocht van de uien verdampt is (best in een antiaanbakpot).



Intussen de knoflook met de ui met een staafmixer of in een blender zo fijn mogelijk maken tot je een gladde emulsie overhebt.
Dit mengsel toevoegen aan de ui, het vuur wat hoger zetten, het mengsel een 5 minuten goed laten aanfruiten.  Dan het vuur terug zachter zetten en de suiker en het zout toevoegen.  

Dan de tomaten pureren met staafmixer of blender en toevoegen aan het ui / look / oliemengsel. Op een laag vuurtje een uur laten inkoken (af en toe roeren).



2. Knoflook/Peterselie/Oliemengsel (Aceite de Ajo y Perejil)    ---  Dit mengsel kan je lang bewaren in de koelkast

Ingrediënten:

200 mL olijfolie
1 bos peterselie zonder steeltjes
4 teentjes knoflook
1/2 tl zout

Bereiding:



Ingrediënten in een hoger beker (of blender) doen en fijn mixen of blenderen tot je een gladde saus over hebt


--------------------------------------------------------------------------------------------

Zo, de 'basisbereidingen' voor de Paëlla zijn klaar ... nu volgt het 'echte werk' ... hoe transformeren we dit geheel in een heerlijke Paëlla?

Paëlla kan op vele manieren (enkel vlees zoals kip, konijn, varkensvlees, chorizoworst of enkel vis zoals mosselen, inktvis, gebakken vis, garnalen of een combinatie van beide).

Voor mijn Paëlla Mixta kies ik de ingrediënten die ik zelf het liefst heb ... een vleesman als ik ben moet er zeker genoeg vlees in zitten ... maar ook zeevruchten mogen zeker niet ontbreken !!!

Ingrediënten (4 personen):

400 gram rijst (ik gebruik Bosto Mediterraneo, vermits deze een korte kooktijd heeft en ideaal is voor Paëlla)

4 el Base de Sofrito (basisbereiding onder puntje 1)
1 el Aceite de Ajo y Perejil (basisbereiding onder puntje 2)
500 mL kippenbouillon - blokje opgelost in kokend water
500 mL visbouillon - blokje opgelost in kokend water
100 mL droge witte wijn
1 el currypoeder
1 zakje gele voedingskleurstof voor Paëlla (noemen ze ook wel eens nepsafraan, te krijgen bij Mediteraanse winkels en eventueel te vervangen door 1 el Kurkuma ... dit is enkel om een mooie gele kleur van de rijst te bekomen)


1 rode en 1 gele paprika, in schijfjes die je nog eens halveert
200 gram diepsvrieserwten
8 kippenboutjes of kippenvleugeltjes, aangebakken in olijfolie en licht gekruid met peper en zout
1 chorizo, ontveld, in stukjes gesneden en aangebakken in zeer weinig olijfolie
20 scampi's, met schil er nog aan, aangebakken in zeer weinig olijfolie
500 gram zeevruchten (ik gebruik voorgekookte uit de diepvries van de colruyt
250 gram gekookte mosselen (nog in de schelp)
1 citroen in partjes gesneden



Bereiding:



In een paëllapan (ik gebruik een elektrisch, maar je hebt deze in alle vormen en maten en indien je er geen het kan je ook gewoon een éénpansgerechtpan gebruiken en zelfs een wok, tajine, ......).

Verhit de paëllapan op een halfhoog vuur.  Eens heet, fruit je basisbereiding 1 en basisbereiding 2 een tweetal minuutjes aan.  Vervolgens voeg je de rijst toe en meng je deze goed onder de basisbereidingen.  De rijst moet glazig worden, vooraleer je verdergaat.
Voeg nu de kippenbouillon, visbouillon en witte wijn toe.  Nu de voedingskleurstof (of kurkuma) en currypoeder en even goed doorroeren zodat de gele kleur zich verspreidt over het gerecht.
Vervolgens de paprika en erwten toevoegen, nog even doorroeren = DIT IS DE LAATSTE KEER DAT JE MOET ROEREN !  Eens de bouillon/rijst mengsel begint te borrelen kan je het vuur tempereren tot 1/3 kracht.

Verspreid de zeevruchten en de chorizo over de paëlla, schik kippenvleugeltjes en gekookte mosselen over het geheel.

Eens je alle ingrediënten hebt toegevoegd is het enkel nog maar wachten op het garen van de rijst ... afhankelijk van de gekozen rijst dus 10 - 15 - 20 minuten ...  Mijn aanbeveling is om een rijst te kiezen (best ronde rijst of speciale Paëllarijst) die een gaartijd heeft van 10 minuten ... dit is optimaal !  Pas desgewenst de hoeveelheid rijst en bouillon aan volgens de instructies op de verpakking van de rijst !

De Paëlla zal klaar zijn eens al het water verdampt is ... komt ook ongeveer overeen de kooktijd van de rijst.  Nu nog even nagaren ...je kan er al dan niet ervoor kiezen om de Paëlla nu met een deksel te bedekken ....

De Paëlla mag zelfs een beetje 'aanbakken' (NIET AANBRANDEN) ... veel mensen vinden dit het allerbeste beetje van de paëlla, ook 'socorrat' genoemd.

SERVEREN MAAR ... en niet vergeten ... de Paëlla op je bord even besprenkelen met wat citroen doet wonderen !!!











Reacties