Angola: Muamba de Galinha en Antigua: Mango Coconut Crepe with Mango and English Harbour Rum Butter Sauce

Twee landen op 1 avond, een gevolg van een Covid-19 - besmetting onder het gezelschap op een eerdere geplande Culinaire Wereldreisavond. We combineren het nationale gerecht van Angola: Muamba de Galinha met een Caribisch dessert uit Antigua (en Barbuda).

Muamba de Galinha met Funge

Vlag Angola

Situering Angola

1. Muamba de Galinha - Kip Muamba

Ingrediënten voor 6 personen:

  • 750 g kippenboutfilet in hapklare stukken
  • sap van 1 limoen
  • 1 tl witte peper
  • 1 tl lookpoeder
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 1 tl zout
  • 1 tl gerookte paprika
  • 1 tl kippenbouillonpoeder
  • 100 ml plantaardige olie
  • 5 teentjes fijngehakte look
  • 3 fijngehakte uien
  • 3 fijngehakte tomaten
  • 1 hele rode peper
  • 500 g butternut pompoen in blokjes
  • 30 okra's, in de helft ge sneden
  • 200 ml kippenbouillon

Muamba de Galinha met Funge

Okra


Bereiding:

  • Doe de kip (in stukjes) in een grote kom, meng het limoensap onder de kip. Voeg het zout, het lookpoeder, de tijm, de witte peper en het kippenbouillonpoeder toe. Meng de kruiden goed door de kip en laat minimum een half uur staan.
  • Warm de plantaardige olie in een grote pan met dikke bodem, voeg de kip toe en bruin de kip (evt. in 2 keren) in 5 minuten bruin aan alle zijden. Haal de kip uit de pot.
  • Fruit de gehakte look en de chili, voeg de gerookte paprika toe en roer voor ongeveer een minuut. Voeg dan de gehakte ui en tomaat toe en laat 3 minuten verder fruiten.
  • Voeg tijdig de kippenbouillon toe om af te blussen. De kip mag nu ook terug in de pot.
  • Tenslotte voeg je de rest van de kippenbouillon toe en de stukken butternutpompoen. Laat het gerecht een half uur stoven om de smaken goed te vermengen.
  • Voeg de laatste 10 minuten van het half uur de okra's toe.
  • Kruid de stoofpot met peper en zout naar smaak
2. Funge - Bijgerecht van maïsmeel

Verwarm 1 liter licht gezouten water en 250 g wit of geel maïsmeel in en grote pot. Blijf roeren tot het mengsel stevig indikt (ongeveer 20 minuten). De Funge wordt heel kleverig en vervolgens droog. De funge is klaar als je ze kan boetseren tot vormen naar keuze.

Vlag Antigua en Barbuda


Situering Antigua en Barbuda

3. Mango en kokosnoot pannenkoek met mango en Engelse rum

a. Flensjes

2 eieren
300 ml halfvolle melk
1,5 el gesmolten boter
105 g bloem
1 tl bakpoeder
1 tl bruine suiker
een snuifje zout
3 el geraspte kokosnoot
de zeste van 2 limoenen

Meng de ingrediënten met een garde, laat het beslag 30 minuten rusten alvorens te bakken. Giet een halve soeplepel per keer in een hete ingeboterde pan en bak de flensjes.

b. Vulling

1 rijpe mango in kleine blokjes
vruchtvlees van een halve kokosnoot in blokjes
vers geraspte nootmuskaat en kaneel naar smaak

c. Saus

1 mango in kleine blokjes, 1 el suiker, 300 ml water laten koken. 45 ml Engelse rum toevoegen en roeren tot alcohol verdampt is. Saus mixen met een soepmixer (of blender). 2 el boter door de saus roeren. Mengsel opnieuw opwarmen alvorens het serveren.

abc combineren en smakelijk ! 

Reacties