Advocaat met verse scharreleieren

Een hele tijd geleden kregen we bij de geboorte van de dochter van vrienden een klein potje advocaat. Zalig was deze versie van de lekkere eierlikeur! Recept van de oma .... dus dat wilden we zelf ook wel eens proberen.

We organiseerden in november 2022 een heuse kookavond waar ik Indisch kookte voor de aanwezigen. Na de maaltijd was het tijd voor de kookworkshop Advocaat en Limoncello.

In november hadden we geen eieren van onze eigen kippen ... dus zodra het weer volle bak eiertijd was, zou een nieuwe advocaatworkshop moeten volgen! Deze keer met de eigen schoonmoeder ... die ook erg fan is. We zijn benieuwd naar het resultaat, deze keer dan met eigen scharreleieren.

Het recept, voor een 1 liter advocaat volgt hieronder.

1. Scheid 10 scharreleieren. Voor de advocaat heb je enkel de dooiers nodig. De eiwitten kan je bewaren voor een ander recept (bv. merengue) of kan je weggooien.

2. Meng in een grote kom de 10 eidooiers met 250 g fijne suiker en 2 zakjes vanillesuiker. Mix het mengsel met de staafmixer (of een andere mixer) tot net niet schuimig. De suiker moet volledig opgelost zijn.

3. Voeg 1 blik geëvaporeerde melk toe en zet opnieuw de mixer in het mengsel. Meng goed. De geëvaporeerde melk die ik gebruikte is van het merk Nestle en te koop bij Colruyt.

4. Voeg 100 à 120 ml pure alcohol (96% bv.) toe en mix een laatste keer. De pure alcohol die ik gebruikte kochten we in Duitsland. Ze is daar een stuk goedkoper dan in België.

5. Giet de advocaat in glazen bokalen / flessen die je bij voorkeur kan afsluiten met een schroefdop. Je denkt misschien dat de advocaat veel te vloeibaar is, maar dat komt goed. Als je de hierna genoemde wachttijd respecteert, krijg je een advocaat met de juiste consistentie. Ze vloeit uit de fles en is zeker niet te dik.

6. Keer de potten wekelijks om. De advocaat is na 6 weken klaar voor consumptie. Advocaat bewaar je overigens op kamertemperatuur, niet in de koelkast.

Reacties