Afghanistan: Dough (yoghurtdrink), Kabuli Pulao (nationaal rijstgerecht), Kip met kurkuma-yoghurtsaus en Klassieke Perzische salade.

Wat een mooie start van deze culinaire wereldreis! De eerste halte is AFGHANISTAN. We starten met een aperitief: Dough, een lekkere yoghurtdrink. We eten het nationale gerecht: de Kabuli Pulao. Een zeer kruidig rijstgerecht. Verder wordt er een kip met kurkuma-yoghurtsaus voorzien en een bijhorende klassieke Perzische salade.

Smakelijk !                                                                                                                                        خوندور
Het nationale gerecht van Afghanistan: Kabuli Pulao

Situering Afghanistan

Nationale vlag
    
1. Dough - Yoghurtdrank

3,5 koffietas volle yoghurt
2 koffietassen water + 15 ijsblokjes
1/2 fijngehakte komkommer
20 blaadjes fijngehakte munt
Himalaya zout naar smaak
Blend alle ingrediënten tot een gladde emulsie. Giet in glazen en werk af met muntblaadjes voor het serveren.

Frisse 'dough' om in de stemming te komen

2. Kabuli Pulao - Nationaal rijstgerecht

500 g basmati rijst (min. 30 minuten weken in lauw water en afspoelen tot water kleurloos is)
50 ml plantaardige olie
3 middelgrote uien in schijfjes
4 el geperste look
2 tl garam masala
10 kruidnagels
20 zwarte peperkorrels
6 laurierblaadjes
6 peulen kardemon
3 kaneelstokken
2 steranijs
4 kleine groene chili's
1 pot kalfsfond 250 mL + 2 potten water
kippenpoeder naar smaak
zout
3 wortelen in julienne
100 g in water voorgeweekte rozijnen
2 el boter 100 g geschaafde amandel 100 g gehakte pistachenoten

Verhit de olie in een pan met dikke bodem / paëllapan / ... en voeg de kruidnagels, zwarte pepers, laurierblaadjes, kardemonpeulen, kaneelstokken, de steranijs en de uien. Roerbak tot de uien goudbruin zijn.

Voeg nu de geperste look, de chili's, kippenpoeder, de gewassen rijs, zout en de garam masala toe. Roer alles goed door mekaar en laat alles 3 minuten roerbakken.

Kruiden aanbakken met de ui en toebehoren

Voeg nu het vocht toe: 1 pot kalfsfond combineer je met 2 (dezelfde hoeveelheid) potten water.

Dek de pan af met een deksel en laat ongeveer 15 à 20 minuten stoven tot het water weg is en de rijst gaar. Eventueel moet je nog wat water toevoegen om de rijst verder te laten garen. Check goed de bereidingswijze van de gekozen rijst (op de verpakking) maar start altijd met 3 hoeveelheden water voor 500 g rijst.

Terwijl je de rijst laat garen, bak je in een pan met de boter de wortel in julienne aan op een zacht vuur. Laat stoven tot half gaar, voeg dan de rozijnen toe. De wortelen blijf je garen tot 'beetgaar', zeker niet droogkoken.

Stapel de rijst evt. op een grote schotel in een mooie 'berg', bedek de rijst met het julienne/wortel mengsel, de geschaafde amandel en de pistachenoten.

Kruidig en zeer smaakvol rijstgerecht !

3. Afghaanse kip in kurkuma-yoghurtsaus

110 gr gele spliterwten (min. 3 uur voorgeweekt in water)
4 el zonnebloemolie
600 gr kippendijen of kippenboutfilet
1 grote ui, of 2 middelgroot, gesnipperd
3 tenen knoflook, fijn gehakt
1 el fijn geraspte verse gember
1 rode chilipeper, in reepjes, zaadjes verwijderd
2 tl gemalen kurkuma
130 ml yoghurt
2 tl grof gemalen zeezout
1 tl grof gemalen peper
4 verse rijpe tomaten, in blokjes
1 limoen (of citroen), in plakjes
Halve rode ui, in ringen
Handje verse korianderblaadjes

Doe de spliterwten in een kom en voeg net zoveel water toe dat ze onderstaan. Zet ze opzij en laat ca. 3 uur weken. Giet ze af en kook de erwten in een halve liter water tot ze gaar zijn maar nog net niet uit elkaar vallen (15 minuten, of zolang als nodig). Giet af en zet opzij.

Verhit de olie in een wok of braadpan. Bak de kip op hoog vuur in ca 5 minuten rondom lichtbruin. Haal uit de pan en leg op een bord.

Zet het vuur middelhoog en voeg de ui, knoflook, pepertje, gember en kurkuma toe. Bak in 3 minuten zacht en geurig. Roer de yoghurt, zout en peper erdoor.

Kip aanstoven met kruiden

Voeg de kip samen met de spliterwten toe en laat alles onder af en toe roeren op laag vuur 15 minuten sudderen tot de kip gaar is en de erwten uit elkaar vallen. Schep de tomatenstukjes erdoor en laat nog 5 minuten doorwarmen tot de tomaten zacht zijn.

Serveer in een schaal met de plakjes limoen, rode ui en koriander.

Mooi geserveerde kip in kurkuma-yoghurtsaus

4. Klassieke Perzische salade

1 komkommer
3-4 tomaten
1 kleine rode ui
2 takjes munt
15 gram peterselie
2 bosuitjes
1 chilipeper (optioneel)
40 gram walnoten
100 gram granaatappelpitten of 50 ml granaatappelmelassa (Turkse winkels)
1 eetlepel goede olijfolie (extra vergine)
het sap van 1 citroen
1 theelepel sumak (optioneel)
40 gram feta (optioneel)

Was de komkommer, tomaten, kruiden en de bosuitjes. Snijd de komkommer in de lengte doormidden en verwijder de zaadlijst door deze met een theelepel eruit te schrapen. Doe hetzelfde met de tomaten.
Snijd de komkommer, tomaten en ui in kleine blokje van ongeveer een halve centimeter en doe deze in een grote saladekom.

Hak de munt, de peterselie en eventueel de chilipeper fijn. Snijd de bosuitjes in dunne ringen en hak de walnoten grof. Doe alles in de saladekom, voeg de granaatappelpitten (of de granaatappelmelasse) toe en roer alles goed door elkaar.

Meng een eetlepel olijfolie met het sap van 1 citroen en 1 theelepel sumak. Voeg de dressing toe aan de salade en meng het geheel weer goed. Voeg ten slotte de feta toe.

Verrassende Perzische salade

Na deze gezellige eerste avond met tussenstop in de Afghaanse keuken, zetten we ons reis binnenkort verder. Volgende bestemming: ALBANIË !


Reacties