Voor deze volgende editie van onze omgekeerde culinaire wereldreis stoppen we in Zimbabwe en Zuid-Afrika. Tijdens het koken drinken we een alcoholvrij aperitief. Een mango/ginger beer drankje.
Mango Mule cocktail
Ingrediënten:
1 mango, in blokjes gesneden
2 limoenen
1 mango, in blokjes gesneden
2 limoenen
4 takjes munt
ijsblokjes
400 ml ginger beer
Bereiding:
Snijd het vruchtvlees van de mango in stukjes. Hou een paar stukjes apart voor de afwerking en doe de rest in de blender. Voeg het sap van de limoenen toe en mix glad.
Vul vier cocktailglazen met ijsblokjes en verdeel er het mango-limoensap over. Vul de glazen aan met het gemberbier. Werk de mocktail af met een takje munt en een stukje mango.
Vul vier cocktailglazen met ijsblokjes en verdeel er het mango-limoensap over. Vul de glazen aan met het gemberbier. Werk de mocktail af met een takje munt en een stukje mango.
Zimbabwe: Afrikaanse stoofpot van kip met sudza
3 kopjes wit maïsmeel
8 kopjes water
1 kg kippendij in grote stukken
2 blikken tomatenblokjes
olijfolie
1 ui, fijngesnipperd
3 teentjes look, fijngesnipperd
2 tl zout
0,5 tl peper
2 el currypoeder
Bereiding:
- Sudza
Breng het water aan de kook en roer hieronder de kopjes maïsmeel. Blijf roeren om klontering te voorkomen. Laat het mengsel ongeveer 10 minuten op een zacht vuurtje garen.
- Curry
Verhit de olie in een pan met dikke bodem. Bruin hierin de uien en de look aan op een middelmatig vuur. Voeg de kip toe en laat deze aan alle kanten bruinen. Voeg vervolgens de tomaten, de peper, zout en currypoeder toe. Laat de curry zo'n 20 minuten garen op een zacht vuur.
![](https://mergenmetz.nl/wp-content/uploads/2019/06/salade-van-bataat-en-peultjes_thumb-1100x1100-300x300.jpg)
750 gr zoete aardappel in blokjes
400 gr peultjes of snijbonen
1 ui fijn gesnipperd
1 stengel bleekselderij fijn gesnipperd
1 eetl echte platte peterselie fijngehakt/gesneden
1 Spaanse (rode) peper fijn gehakt (zaden wegdoen)
3 eetl citroensap
snuf zout
9 eetl goede olijfolie extra vierge
Bereiding:
Schil de zoete aardappel, snijd in blokjes van 2 x 2 cm. Kook of stoom ze gaar in ongeveer 10 minuten.
Schil de zoete aardappel, snijd in blokjes van 2 x 2 cm. Kook of stoom ze gaar in ongeveer 10 minuten.
Maak de peultjes schoon en blancheer ze in kokend water (hooguit een minuut). In een vergiet kieperen en onder koud stromend water laten afkoelen. Goed uit laten lekken.
Meng de peper- en de uisnippers met het citroensap, peterselie, selderij, een snufje zout en de olie.
Schep de zoete aardappel en de peultjes door de dressing.
Zuid-Afrika: Malva pudding
Deze zoete en natte cake is héérlijk! Eet 'm net uit de oven ... of gewoon de dag erna.
Ingrediënten:
- de pudding:
170 ml volle melk
85 g bruine suiker
2 eieren
3 el abrikozenconfituur (of confituur van een andere vrucht)
30 g gesmolten boter
1 el appelciderazijn
213 g bloem
2 tl bakpoeder
1 tl baksoda
een snuifje zout
- de saus:
115 ml volle room
115 ml volle melk
115 g boter
115 g suiker
1/4 tl zout
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180° en vet een rechthoekige ovenschaal (20 cm lang) in met boter.
Mix in een kom de melk, bruine suiker, eieren , abrikozenconfituur, gesmolten boter en de appelciderazijn tot een homogeen mengsel.
Meng in een andere kom de bloem, bakpoeder, baksoda en het zout.
Voeg de kom met het bloemmengsel bij de natte ingrediënten en meng goed met een houten lepel.
Giet het beslag in de ovenschaal en bak de pudding 30 - 40 minuten. Controleer na 30 minuten met een baknaald of deze er droog uit komt. Indien niet verleng je de baktijd.
Net voor het einde van de baktijd bereid je de saus door op een middelmatig vuur de room, melk, boter, suiker en het zout te mengen. Blijf verwarmen tot de boter gesmolten is en de suiker volledig is opgelost.
Neem de Malva pudding uit de oven en prik over de hele oppervlakte gaatjes met een satéstok. Giet de warme saus over de pudding. Laat de pudding zo'n 15 minuten rusten.
Serveer de lauwe Malva pudding met een bolletje vanilleijs.
Reacties
Een reactie posten
Bedankt voor je bericht en smakelijk !